От астрономическа гледна точка, 2017-а година ще бъде интересна. Освен традиционната смяна на звездното небе по време на различните сезони, ще има и няколко интересни събития.  
Най-голямото, разбира се, е пълното слънчево затъмнение, което ще се случи на 21 август тази година, започвайки от Тихия океан, минавайки през средата на САЩ и угасвайки към средата на Атлантическия океан. Това съобщи доц. Алексей Стоев, директор на Института за космически изследвания, клон Стара Загора.

Много астрономи следят събитието с интерес и са си купили самолетни билети за САЩ, тъй като скоро няма да има ново пълно слънчево затъмнение, съобщава БНР. 

През годината ще могат да бъдат наблюдавани и няколко сериозни метеорни потоци. Очаква се и сближаване на Луната с планетите, така нареченото „подреждания“ на планетите в съединение с луната, главно с Венера, както и със Сатурн и с Юпитер, които са интересни планети този сезон, защото се виждат на небето.  Ще може да се наблюдава и Марс.

Очаква се и преминаването на няколко големи комети, една от които ще може да се наблюдава и с просто око
Професионалните астрономи са категорични, че в следващите няколко столетия няма опасност от опасен за Земята сблъсък с космическо тяло.

Ако сте получили телескоп за Рождество, първо се запознайте със звездните карти, преди да пристъпите към наблюдение, за да не се загубите в безкрая на звездите, посъветва Стоев. В обсерваторията във вашия град можете да получите и инструкции как точно да насочите и използвате апарата.