Празници, събирания с родини и приятели, разговори край масата... Звучи като абсолютна идилия, само че в бележката под линия има надпис със ситни букви: празниците понякога вървят с тонове нерви.

И така, за да не съсипем почивните дни, ето какво ни съветват специалистите, така че Коледа да е приказка, а не кошмар.

Пресметнете добре бюджета за подаръци.

Няма човек, който да не иска да зарадва хората, които обича за Коледа. 

Само че няма какво да се лъжем - освен ако фамилията ни не е Кардашиян-Дженър, едва ли можем да отрупаме роднини и приятели с подаръци. Затова вместо да проявяваме щедрост, която ще ни вкара в дългове, по-добре е да сме честни със себе си: с какво разполагаме и кой е с приоритет. 

След като вече сме определили бюджета, вече е време да започваме с пазаруването. За да няма тичани не нерви в моловете в последния момент, направете покупките колкото се може по-рано. Иначе нивата ба стрес ще се вдигнат до ниво, в което насладата от празниците на практика да се изгуби, пише vesti.bg, позовавайки се на realsimple.com.

 

Готвенето

Много жени се превръщат в кухненски роботи за празниците и горят калории пред горещата фурна. Светът няма да свърши ако купите готова храна. Сармичките могат и да са от магазина и - светът няма да свърши. 

Преяждането

Нека сме честни. Някои от нас прекаляват с похапването и това може да доведе до неразположение на чисто физическо ниво. Затова, колкото и да е вкусно - проявете воля. Баба ви може и да не недоволна, че не сте омели чинията с връх, но стомахът ви ще е благодарен, че не сте го претрупали след постите. 

Пиенето

Внимателно с комбинацията алкохол+роднини. Можете да излезете от бонтона, а никой не иска това. 

Слугуването

Мъчите се да угодите на всички и непрекъснато кръжите около масата. Да бъдеш добър домакин е отговорно и изтощаващо. Но на празниците сме с най-близките и е редно всеки да проявява разбиране - понякога нищо не пречи човек да си сложи сам от сармичките в чинията. 

Прекалено много гости

Да, сигурни сме, че има много хора, които искат да ви видят, но физически няма как да се намери време за всеки. Няма какво да се лъжем: някои хора са по-важни за нас от други. Ако най-добрата ви приятелка се връща от Америка за празниците, а лелята на третия ви братовчед, която не ву е виждала от сватбата на вашите изведнъж се сети, че иска внимание - не трябва да се чувствате длъжни. 

И не забравяйте, че за да остане нощта тиха и свята, най-важното е да сме с хората, които обичаме.