Всеки има различни очаквания за това какво ще се случи със света в бъдеще, особено от гледна точка на технологиите и как те ще променят живота на хората и обществото като цяло. Футуролозите имат най-различни концепции, компаниите - също. Според изпълнителния директор на финансовата консултантска компания Edelman Financial Services Рил Еделман, надали някой знае какво точно ще се случи.
В интервю за онлайн изданието BusinessInsider Еделман казва, че според него "всичко, което очаквате за бъдещето, най-вероятно е грешно".

Той смята, че основната причина за това са технологиите и тяхното експоненциално развитие. И в момента технологии като изкуствен интелект, 3D принтиране, бионика, нанотехнологии, Big Data и други вече оказват влияние върху ежедневния живот, казва Еделман.

"За много от нас е трудно да осъзнаем, че смартофнът е само на 10 години. Това е впечатляващо. Може ли да си представите живота си без него?" Но практичността на смартфона в ежедневието е само част от промените, които той донесе. Само в САЩ сега има 300 000 програмисти, чиято работа е да създават приложения за смартфони и изкарват по над 100 000 долара годишно всеки. Това е индустрия, която преди 10 години не съществуваше, отбелязва Еделман.

За сметка на това туристическите агенции са все по-ненужни, допълва той. Все повече хора организират почивките си чрез онлайн услуги. "Това е показателно на какви радикални промени в икономиката ставаме свидетели и те са породени от иновации и инвестиции, както и от рисковете дали това, което учиш в университета и сферата, в която искаш да се развиваш изобщо ще я има след десетилетие или ще бъде заменена от изкуствен интелект и роботи", коментира той.
Според него все по-бързото развитие на технологиите прави
невъзможно да се прогнозира какви умения ще са най-търсени от работодателите след 10 или 20 години.
Освен това качеството на живот се повишава, което удължава и неговата продължителност. Всичко това ще накара хората да променят начините, по които работят, живеят и се забавляват, коментира още Еделман.

Той допълва, че в момента хората живеят линейно - ходят на училище, ходят на работа, пенсионират се. След години технологиите ще променят живота в цикличен - учат, работят, почиват, учат нови неща, работят в нова сфера, почиват и т.н. Вместо да се пенсионират, хората просто ще прекарват по няколко години без да работят и после ще се заемат с нови неща. Въпреки това, работата на старини няма да е тежка, а споделената икономика ще направи изкарването на нормални доходи по-лесно от всякога, смята Еделман.