Попълнете търсена ключова дума или фраза

За Никулден е задължително рибата да е с люспи

https://blitz.bg/lyubopitno/za-nikulden-e-zadlzhitelno-ribata-da-e-s-lyuspi_news468247.html Blitz.bg

Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето

София, България 02 Дек. 2016, 13:59 742 прочита 0 коментара
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза, са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
Задължително е рибата да е с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Люспите на рибата се чистят лесно, ако рибата се потопи за няколко секунди във вряща вода.

Перките се отрязват с ножица. На шарана трябва да махнете така нареченото седефено копче, или горчиво кокалче, както се нарича в някои краища на България. Това е кокалче на върха на главата при свръзката й с тялото. Ако то остане, ястието ще има горчив вкус.

Почистената риба не бива да се накисва във вода - трябва просто да се измие обилно с вода. След това рибата се подсушава с чиста кърпа и се наръсва с лимонов сок или смес от оцет с вода. Така шаранът трябва да престои поне един час, после осолява и е готов за фурната.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза, са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам