В САЩ почти всичко отива в хладилника - включително храни, които би било по-добре да са на плота или в шкафа. Един продукт обаче, който буди недоумение в американци и европейци, са яйцата.
Ако в Европа е нормално да се държат на плота, в Америка се слагат на студено.

Две различни философии? Или причините са други?

В основата на проблема е салмонела, една от най-честите причини за отравяне. Тя може да дойде от фермите, в които се отглеждат животните, и се развива от мръсотията и изпражненията. Проблемът идва обаче, когато попаднат в самите животни и оттам рискът се пренася и върху самото яйце.

За да се справят с проблема  през 70-те години на миналия век, САЩ започват да мият яйцата –от фермата те отиват на машина, където се мият със сапун и топла вода. Този сапунен душ премахва всяка потенциална  бактерия на салмонела, но също така измива от яйцата слоя, наречен кутикула. Без този защитен слой, яйцата не могат да издържат на вода и кислород или вредни бактерии. Затова те се съхраняват в хладилник.

Европейските експерти по безопасност на храните предприемат различен подход: те оставят кутикула непокътнат и забраняват на производителите на яйца да измиват яйцата и да ги държат в хладилници (които могат да причинят повече вреди заради рязката смяна на температурата, когато бъдат изкарани оттам). Започва програма за ваксиниране на пилета срещу салмонела. Подходът изглежда е ефективен: През 2000 г. в Обединеното кралство има повече от 14 000 случая на хранително отравяне, свързани с яйцата; през последните години, след като мерките за безопасност на яйцата бяха широко приети, броят им бе спаднал до 8000 души. САЩ имат около 79 000 случая, но и населението е много по-голямо.

Съществуват обективни и субективни плюсове и минуси за яйцата на стайна температура и в хладилник. Когато се съхраняват в хладилник, те имат по-дълъг срок на годност - около 21 дни на плота и близо 50 в хладилника. Охлаждането обаче означава, че яйцата могат да абсорбират миризми и аромати от други храни там. Поддръжниците на плота твърдят, че температурата на яйцата в помещенията е по-добра. Ако се съхраняват в хладилник, това трябва да става в картонена кутия, а миризмата на храната няма как да повлияе на вкуса им, твърдят американците. Някои главни готвачи смятат, че яйцата на стайна температурата са идеални за печене; това е причината, поради която ще видите рецепти, препоръчващи да слагате яйца на стайна температура.

И все пак всичко е въпрос на личен избор. Ако можете да се доверите на продавача, дръжте ги на плота, но ако не сте сигурни, заложете на хладилника. 

Източник: profit.bg