Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още няма решение на проблема как справедливо да бъде разпределен товарът на миграционната вълна сред страните членки на ЕС, предаде БТА. Въпросът безпокои 28-те страни от Евросъюза от години, но се изостри заради неочаквания приток на стотици хиляди миграни от страни извън Европа през 2015 година.

Германия прие огромна част от тези мигранти, но настоя и други страни да поемат част от вълната или като приемат мигранти, или като отпуснат средства.

Неуспехът в намирането на решение даде повод за критики срещу Меркел в Германия.

Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на парламентарните избори през септември, посочи днес, че ще настоява за солидарност от всички страни членки на ЕС. По думите й обаче тя на този етап все още не може да каже как ще изглежда това. 

Междувременно стана ясно, че в летището на египетската столица Кайро на шестима граждани на Ирак е било забранено да се качат на полет за САЩ. Това се случи и с гражданин на Йемен. Това са първите бежанци-мюсюлмани, на които им се отказва да влязат в САЩ въз основа на заповедите на Тръмп за ограничаване на миграцията.