Земеделци от цялата страна чрез нотариално заверени декларации масово напускат "Земеделския Народен Съюз" на Стефан Личев. Това става, след като Анастасия Мозер спечели на първа инстанция делото за легитимността на 36 Конгрес на ЗНС, избрал за главен секретар Стефан Личев.
 След заведено съдебно дело срещу Личев за легитимността на конгреса, избрал Личев за главен секретар, нейните последователи попаднаха в ситуация, в която “де юре” трябваше да се водят членове на ЗНС, каза Анастия Мозер в специално изявление в кулоарите на парламента.
На 30 юни 2008 г. Мозер спечели делото и Софийският градски съд постанови, че 36-тия конгрес на ЗНС от 18 май  2006 г. е нелегитимен. Но това решение подлежи на обжалване и потвърждаването му от последна инстанция ще отнеме още време, каза Мозер.
Това обстоятелство обаче лишава хиляди земеделци да водят активен политически живот и затова те решиха масово предприемат тази стъпка -да напускат ЗНС, подчерта заместник-председателят на парламента. Според нея земеделците желаят ясно и категорично да се разграничат от Личев и да се консолидират в политическа организация на обединените земеделци. Мозер посочи, че мястото й е при тях и изрази моралното си  удовлетворена от решението на съда. Тя добави, че напълно разбира и споделя мотивите и действията на своите съидейници. /БЛИЦ