Финансовият министър Пламен Орешарски да обясни пред парламента всички случаи на източване на ДДС, поискаха независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев.
Причината за това е информацията, с която те разполагат, че от години в Националната агенция по приходите действат престъпни групи, които със съдействието на фирми и под протекцията на политици, източват ДДС. Щетите от това на година са около един милиард лева, което е повече от вноската на България за Европейския съюз и в условията на финансова криза е недопустимо, заяви Абаджиев.
Според Янев подобно престъпление ще се отрази лошо и на без това недобрият имидж на страната ни пред Брюксел. По думите му най- често срещата схема за източване на ДДС е чрез фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния основно на алкохол.
Депутатите настояха още Пламен Орешарски да отстрани от поста директор на НАП Мария Мургина. Според Янев вероятно тя е давала методически указания в посока на това да се рекетират фирми от данъчните, за да може определени групировко да точат ДДС.
От ведомството на Орешарски не потвърдиха появилите се съобщения, че шефката на НАП Мария Мургина е подала оставка. Според служителите там тя е в отпуска.
ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на Мургина, пише в. "Сега". Формалният повод бил образуваното в началото на февруари досъдебно производство, което трябва да установи дали висши чиновници от НАП са извършили данъчно престъпление, съобщили пред  изданието източници, запознати с разследването. 
От ОД на МВР в Стара Загора поканиха медиите в 13.30 днес, за да съобщят подробности за разкритата от служители на сектор “Борба с организираната престъпност” организирана престъпна група за източване на ДДС. В съобщението е посочено, че е предотвратена сделка с голямо количество незаконно автоматично оръжие. В пресконференцията ще участват окръжният прокурор Николай Божилов, комисар Св. Марков – зам. директор на ОД МВР и началникът на сектор БОП гл. инспектор Ал. Алексиев.
Камелия Цветанова, БЛИЦ