На 27 юли в православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на имп. Максимилиян.

Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи "лъв във всичко".

По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи "всемилостив".

От детството си още Пантелеймон бил възпитан в християнската вяра, защото майка му била християнка. Тя обяснявала на детето заповедите Господни.

За съжаление, майка му умряла, когато Пантелеймон бил още дете. За невръстното дете останал да се грижи баща му, който бил езичник.
Заради вярата си, Пантелеймон бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. бил посечен с нож от хората на Максимиан. 

Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко. Честната глава на почитания великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира “Св. Пантелеймон” в Света гора.

Обреди и традиции
Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

Поверия
Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват".

На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря, от наводнение, като разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светеца.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски.

По древна традиция на този ден е отредено да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка