На този ден през 1976 г. светът губи Агата Кристи - ненадминат майстор на криминални сюжети, чието разгадаване държи читателя в напрежение до последната страница. Когато си отива от този свята, Агата Кристи е на 85 г., но англичаните са потресени. Освен защото повече няма да четат нови нейни романи и защото трябва да се разделят с една отколешна своя традиция - да си подаряват за Коледа новата книга на Агата Кристи. 

Агата Мери Клариса Милър е родена на 15 септември 1890 г. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус, и прекарва цялата Първата световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите. Затова и част от убийствата, описани в романите , са от отравяне. Първия си криминален роман - „Аферата в Стайлс“, пише през 1917 г. В него запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и пени хонорар. Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“ през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата развръзка са същинска революция. През 1928 г. се развежда и 2 г. по-късно се омъжва повторно за археолога Макс Малоуън.

Агата Кристи фигурира в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена. Пиесата  „Капан за мишки“, която все още се представя с голям успех в Лондон, е най-дълговечната театрална постановка в света. 

Творбите  са преведени на 103 езика - повече, отколкото тези на Шекспир. 

Книгата  And Then There Were None бива преименувана няколко пъти. Оригиналното заглавие „Десет малки негърчета“ бива заклеймено като дискриминиращо от американската преса през 1970 г. Първата промяна в заглавието е през юли 1972 г., когато книгата бива озаглавена „Десет малки индианчета“, а когато и думата „индианец“ започва да се възприема като политически некоректна, книгата е преиздадена под заглавието „И тогава не остана никой“. 

Един от най-известните си романи „Убийство в Ориент Експрес“ Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „Пера Палас“ в Истанбул, Турция. Стаята и хотелът стават известни по целия свят и до днес са запазени в нейна чест. Същата стая вече не носи номер, а име - „Стаята на Агата Кристи“.