Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата в балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).

Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав.

Тъй като светът е в голяма война, целта на новата ракета е ясна - да обстрелва цели на територията на враговете на Райха - Великобритания, Франция и Белгия и да обърне негативния за Третия райх развой на Втората световна война. По време на изпитанията "Фау-2" се издига на височина от близо 200 км при вертикално тестово изстрелване и затова се счита, че тази ракета е и първият продукт на човечеството, който е достигнал Космическото пространство.

Всъщност, ракетите "Фау-2" не успяват да извършат основната си цел – да обърнат развоя на войната. Особено в началото те често не успяват да поразят целите си. И все пак те са оръжие, непознато до този момент. Ракетата е с дължина 14,3 м и максимална стартова маса 13 т. Двигателят е течногоривен, а "Фау-2" развива максимална скорост около 5760 км/ч. Бойният й радиус е 320 км.

Нападенията с ракети "Фау-2" срещу Великобритания започват на 8 септември 1944 г. Първата ракета пада в лондонския район Чисуик в 18:43 часа, като убива трима души и ранява 17. Ракетите са изстреляни от артилерийско поделение под командването на СС-групенфюрер и генерал-лейтенант Ханс Камлер, дислоцирано край Хага. Предполага се, че до края на войната са изстреляни повече от 4000 ракети Фау-2. Но от тях около 3000 достигат целите си. А последната ракета е изстреляна на 5 април 1945 г. Любопитно е, че близо четвърт век след края на Втората световна война, министър на въоръженията и военната промишленост в Третия Райх Алберт Шпеер прави интересно признание като заявява, че е допуснал грешка, предпочитайки балистичната ракета "Фау-2" пред зенитната "Васерфал".

В крайна сметка близо 30 000 души са загубили живота си заради "Фау-2". Немалка част от тях обаче не са обстрелвани граждани, а концлагеристи от лагера "Дора" и военнопленници, които са принудени да работят до пълно изтощение в тунелите на подземния комплекс "Мителверк" край Нордхаузен, където се монтират ракетите.

За превръщането на Фау-2 в серийно произвеждано оръжие главна заслуга има и инженер Конрад Вандемберг. Във времето, когато вече значителна част от немската индустрия е унищожена от бомбардировките, а Третия райх почти е загубил войната, Вандемберг създава и организира ракетното производство на конвейр в подземен завод, недосегаем за ударите на англо-американската авиация. Със сглобяването на ракетите са заети 20 000 концлагеристи и военнопленници. Голяма част от тях умират на "работното си място".

И макар Фау-2 да не успява да обърне развоя на войната и да е виновна за отнемането на хиляди човешки животи, тя е огромен технологичен скок за развитието на човечеството. Не случайно експертите я приемат за първия пряк предвестник на космическата надпревара, изпращането на човек на Луната и на съвременните космически апарати, които сега летят извън нашата система. Точно разработването на Фау-2 е позволило по-късно завладяването на космоса, тъй като след войната Фон Браун се отдава на служба на мисиите Аполо, отвели американците на Луната.

За да не попадне в руски ръце, от които най-много се е страхувал, Вернер фон Браун се споразумява с американците и след края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - "Д. Маршал" в Хънтсвил, Алабама.

Лично той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. А учените от НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма. А Фау-2 остава в историята като ракетата, която не обърна войната, но обърна технологичното развитие на човечеството.

Източник: dnes.bg