38 обитатели на следствения арест, който се намира в корпуса на Бургаския затвор, са обявили гладна стачка. Още в понеделник 16 задържани са запознали управата с намеренията си. Във вторник към тях са се присъединили още 22-ма, съобщава "Флагман". 

Те обяснили решението си като знак на протест, че вечер им спират тока в 22 часа и твърдят, че поначало тогава се спирало електричеството само на осъдените затворници.


Задържаните се оплакват още от лоша храна и битови условия.

В тесни килии от няколко квадратни метра били затвор били държани по 5-6 човека, принудени да извършват естествените си нужди в кофа. навсякъде било пълно с дървеници. за да разговарят по телефона с близките си, задържаните трябвало да купуват сим-карти, които имали само 5 импулса, т.е. по-малко от минута време, твърдят техни близки.

„Спираме им тока в контактите от 22 часа вечерта до 6 сутринта, защото така е по нормативна база. Ние сме длъжни през този 8-часов период да им осигурим време за сън.

От друга страна е записано, че задържаните под стража могат да слушат радио или да гледат телевизия само от 6 сутринта до 22 ч. вечерта, в обратния интервал“, заяви директорът на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров.

На свиждането през уикенда 28 човека от ареста са получили пратки с хранителни продукти. След обявената гладна стачка пък няколко от обитателите на ареста започнали да пазаруват от лафката на затвора. Само в понеделник и вторник те направили покупки за стотици левове. Един купил 5 опаковки по 200 гр сирене.

Междувременно днес започнали откази от стачни действия, като към момента общо 7 души са се отказали от обявените намерения да гладуват.

Един от основните инициатора към стачни действия е Методи Гергов, попадал и друг път в следствения арест. Методи дори публикува снимки от затвора заедно с рецидивиста Симеон Стоянчов-Малката Рижа при предишния си престой зад решетките.

Точно преди стачката, в неделя вечерта, след като надзирателите спрели тока, Методи започнал да блъска по решетките и да създава напрежение. Наложило се служителите на реда на усмиряват арестанта.

Според близки на арестуваните, същата вечер Методи се почувствал зле и искал помощ. В килията му влезли осем униформени и му нанесли побой.

Припомняме, че Методи Гергов от Свети Влас е с постоянна мярка „задържане под стража“ от края на юли, когато бе арестуван заедно със свой авер за обир на фризьорски салон.

Преди две години Методи се прочу заради бруталните гаври с мъж. Гергов бе отвлякъл несебърски наркодилър, който съблече чисто гол и накара да прави фелацио на вибратор. Гаврите му продължили повече от 6 часа, а след това Гергов го накарал да напише списък с всички дилъри, които работи.