За втори път адвокат Гънчо Гънчев беляза голяма победа в съдебната зала в Благоевград, предаде репортер на БЛИЦ.

Случаят е безпрецедентен, тъй като обикновено нашият съд не гледа виновностат или невинността на човека, чиято екстрадация се иска, а изпълнява европейска заповед за арест.

Там, в случая в съседна Гърция, магистратите решават ще ли бъде осъден човекът или освободен да се прибере в родината си. Трагичното е обаче, че при прилагане на европейската заповед за арест, хората, екстрадирани от нашата страна в Гърция, лежат години в арестите, а делата им стартират години по-късно. 

БЛИЦ първи и поробно иформира за казуса с Тошко Тодоров - Машора, от карловското село Столетово. През 2019 г. 64-годишният мъж продава кемпера си на купувач от Плевен. Има договор за покупко-продажба.

Малко след това кемперът е заловен в Гърция с мигранти, а малкият и големият талон на кемпера се водят още на Тодоров.

Въз основа на това гръцките власти искат неззабавната екстрадация на Машора и обявяват, че той е извършил престъплението. Имаше безспорни доказателства, че мъжът не е напускал границата на страната, че е бил на работа в Карлово. Пловдивската прокуратура подкрепи искането на адв. 

Гънчев да не екстрадират Тодоров, а съдът се произнесе в тяхна полза. Случаят намери огромна обществена подкрепа, а в защита на невинния мъж имаше протести.

Преди два дни адв. Гънчев се пребори за втори такъв аналогичен случай. Бизнесмен от Благоевград го потърсил, след като видял пловдивския случай.

Възрастният мъж имал фирма, която отдавала леки автомобили под наем. За 24 часа млад румънец наел кола. Отишъл в Гърция. Малко като влязъл в южната ни съседка, твърди, че слязъл за малко, оставил ключовете на таблото, както и мобилния си телефон.

Твърдял, че колата е открадната. Тя била заловена с мигранти. Румънецът и до днес не е подведен под отговорност, но Гърция издала европейска заповед за арест на благоевградчанина.

Настоявали веднага да бъде екстрадиран в южната ни съседка. Делото щяло да се гледа през 2024 година, а до тогава бизнесменът трябвало да лежи в ареста. В интервюто адвк. Кънчев разказва за борбата, която е водил, защото за разлика от пловдивската прокуратура благоевградската поискала екстрадацията.

Има много такива случаи, много българи лежат невинин по гръцките затвори. Има канал за бежанци, който минава оттам. Изпипана е схемата, или с продажба на коли, или с отдаване под наем.

В същото време българинът, който е продал или отдал автомобил, изобщо не е влизал в Гърция, както в случая с моя клиент от Благоевград. Само в момента водя пет подобни аналогични дела, каза още адвокат Гънчо Гънчев.

Кристина Иванова, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ