Започна делото по определяна на мярката за неотклонение на бизнесмена Васил Божков. Той бе доведен в сградата на Съдебната палата в София при изключителни мерки за сигурност, предаде репортер на БЛИЦ.

В Съдебната палата има над 20 униформени служители и цивилни. Пред сградата пък са паркирани четири джипа с частната охрана на бизнесмена.

Съдия Христинка Колева предупреди, че по делото има секретни материали и процесът по мярката за неотклонение може да бъде при закрити врати. Прокурор Ангел Кънев от СГП настоя за налагане на мярка за неотклонение на Васил Божков "задържане под стража".  "Прокуратурата може да иска, каквото си иска" заяви бизнесменът в съдебната зала в отговор на искането за постоянния му арест.

По време на заседанието от Софийската градска прокуратура представи доказателства в съда, че Васил Божков е контактувал активно по имейл с Евгений Пригожин и множество руски граждани.

Това е ставало време на конфликта в Украйна и преди това по време на анексирането на Крим. Посредник в контактите му с Евгений Пригожин, Игор Сечкин и Алексей Гардер от Роснефт бил съдружникът на Васил Божков – Георги Попов. От материалите на прокуратурата става ясно още, че Божков е притежавал 51% от фирма за игри в Крим и е развивал бизнес с Пригожин, пише "Телеграф".

1 юни 2023 г. в Дубай е прекратено наказателно производство срещу Божков за незаконно влизане в страната. Адвокатът му Георги Гатев представи преведени от арабски постановления на тамошния съд.

Васил Божков има повдигнати 19 обвинения още от 2020 г. Той е разследван за това, че от 2014 г. е ръководил престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари.

Малко по-късно от прокуратурата допълниха в официално съобщение: „В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния - убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие във втора организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент.“

Посочва се, че е разследван за поръчителство на 4 убийства, сред които на Манол Велев и Йордан Динов. Божков е обвинен и в принуда с „цел насилствено разпореждане с недвижим имот“. Има и отделени материали по разследване за бизнеса с билетчетата. Обвинението твърди, че той е ръководил група, свързана с подкупи, както и пране на пари. 

Той беше и от първата група лица, санкционирани по закона „Магнитски“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук