Когато е пристигнал в ареста, наркоманът Иван Кокинов, който нападна ученичка в бургаския ж. к. „Изрев” и се опита да я убие, нанасяйки й 11 удара с нож, е казал, че трябва  да вземе определени лекарство. Той е поискал това от лекаря д-р Попова, която пристигна в Съдебната палата по молба на съдия Събчо Събев.

Тя се е консултирала с майка му по телефона, която е казала, че синът й не взима хапчета отдавна. Все пак, базирано на предходната му рецепта, д-р Попова му е предписала същото лекарство, което е взимал преди това, съобщава "Флагман". 

Циркът, който бруталният рецидивист в момента продължава да разиграва в съда, е наистина невиждан. Той опитва всячески да се изкара за невменяем. По последна информация на въпрос защо е намушкал момичето, той е казал „Така ми казаха!“. Кой му е казал остава мистерия. 

Факт е обаче, че той се държи неадекватно предвид извършеното престъпление. 

В съдебната зала д-р Роксанда Попова обясни, че познава Кокинов. Той е пристигнал вчера в ареста, където е минал първоначалния преглед, каквато е практиката в затвора.

„При постъпването му видях, че е много неспокоен. Движеше си устата наляво надясно, което е нетипично поведение. Говореше бързо, неразбираемо докато го разпитвах с обичайните въпроси, които задаваме в затвора. Той сам каза, че страдал от параноидна шизофрения. Не му повярвах и поисках телефон на майка му – учителка в Несебър“, каза в съдебната зала д-р Попова.

Майката потвърдила. Нещо повече – тя казала, че е лежал в Центъра за психично здраве. По принцип приемал Халоперидон и Акинетон, но известно време не ги взимал. Първият медикамент по рецепта се приемало 3 пъти по 2 хапчета на ден, а Акинетонът – по 3 пъти на ден. Д-р Попова обясни, че те се предписват за да се успокои и да спрат тиковете (мърдане на устата в случая).

Те влияят на централната нервна система. „Не съм психиатър, за да кажа какво му има, дадох му хапчетата, които са му предписани по рецепта“, каза още тя.

Съдия Събчо Събев не беше доволен от чутото. „Не е трябвало да му давате дори минерална вода!“, заяви той ядосано. 
В същото време прокуратурата разкриха, че Кокинов е приел медикаментите само два пъти, което не може да повлияе по такъв начин на състоянието му.

Прокурор Георги Чинев попита д-р Попова дали хапчетата могат да превъзбудят човек. „Съдейки от други затворници, които са взимали, отговорът е „не“, категоричен бе лекарят. Тя уточни, че си е позволила да му даде въпросните лекарства, защото обвиняемият ги е взимал медикаментите преди, когато е бил навън. Майка му е изпратила и т.нар. „зелена рецепта“.

Окръжният съд в Бургас не се трогна от спектакъла на бруталния садист Иван Кокинов, който днес разигра истински театър при гледането на мярката си за неотклонение, и го остави в ареста.

Това определение прочете току-що съдия Събчо Събев. Той уважи искането на наблюдаващия прокурор Георги Чинев и постанови постоянен арест за 27-годишния социопат Кокинов, който с действията си потресе цяла България. 

Според съда налице са всички законови предпоставки Кокинов да остане зад решетките.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ