Окръжен съд - Варна призна за виновен 59-г. А.Х. за това, че при условията на продължавано престъпление извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на двамата си внуци.

Той блудствал с малолетните деца, които тогава били на 8 и 10 години, съобщиха от прокуратурата, цитирани от “Петел”.

Мъжът бил привлечен към наказателна отговорност от прокуратурата за три престъпления – две от тях за блудствените действия спрямо всяко от децата и едно за опит за изнасилване на едно от тях. А.Х. е признат за виновен по всички обвинения.

Подсъдимият ще изтърпи най-тежкото от трите наложени наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от четири години при първоначален общ режим.
 

В хода на разследването по случая, било установено, че за периода от февруари  2019 г. до 12 срещу 13 февруари 2020 г., по време на посещения на своите внуци в дома му в град Варна, 59-годишният мъж нееднократно извършвал действия по отношение на тяхната полова неприкосновеност.

Първоначално използвал различни форми на игра с тях и преминавал към действия, целящи да възбудят и удовлетворят полово желание без съвкупление.

Той се възползвал от положение на зависимост и надзор и, успокоен от мълчанието и на двете деца, подсъдимият продължавал да реализира престъпните си намерения, като действията му ескалирали по своята наглост.

На 12 срещу 13 февруари 2020 г. А.Х. направил опит да извърши полово сношение с по-голямото от двете деца, като употребил за това заплаха. Деянието останало недовършено поради независещи от възрастния мъж причини.

Присъдата на Окръжен съд-Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок.