„До 10 хиляди души, ако дойдат в България, няма да има никакъв проблем да бъдат приети, настанени, прегледани, да им бъдат посрещнати първоначалните нужди“, това мнение изрази Милена Николова, която е програмен асистент в представителството на Международната организация по миграция в България.

"По-големият поток мигранти не е повод за тревога и не би трябвало да бъде – това е свободно движение на хора, на каквото имат право всички", подчерта Николова.

"Към момента всички данни и снимки от местата на събитието показват, че към нашата граница няма никакъв натиск. С въпроса защо това е така може да се спекулира много. Може да се търсят политически причини", допълни тя пред БНР.

Сблъсъци: С димни гранати, сълзотворен газ и водни оръдия гръцката армия отбранява границата от нахлуващите бежанци

Според Николова целта на Ердоган не е да праща мигранти към България, а към Гърция: "Към този момент виждаме, че натискът е много сериозен там. На практика виждаме, че Гърция изнемогва. Тя няма как да се справи без помощ от Европа".

Има ли страната ни готовност да приеме нова бежанска вълна?
Напълно готови сме към този момент, смята Милена Николова.

"След случилото се през 2013-а и следващите две-три години България повиши капацитета си значително в тази област – както като места за настаняване, така и като възможности от държавните институции и организациите, които са на терен: международни или неправителствени. В момента възможностите да се приемат бежанци са много високи. Има пълна готовност", поясни Николова.

"Приемателните центрове и лагерите, където се настаняват бежанци, в момента са запълнени на "почти нулев капацитет", уточни експертът от Международната организация по миграция.

Относно опасенията от мигрантите като преносители на коронавируса, Милена Николова изтъкна, че вирусът "със същия успех може да бъде пренесен от български гражданин, който се връща от чужбина" и не бива двете теми да бъдат автоматично свързвани.

Шефът на ВМА с последна информация за коронавируса в България

Тя потвърди готовността на властите и институциите, които посрещат мигрантите на първа линия, да преглеждат влизащите в страната превантивно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!