Технологията става все по-могъща с всяка изминала минута. Ако трябва да следваме траекторията на развитие на изкуствения интелект, скоро машините ще могат да правят всичко, което и хората. Тази перспектива е едновременно вълнуваща и ужасяваща.

На макрониво, технологичните промени ще направят света по-добър и по-богат. Но на микро - лично ниво, машините ще направят много качества по-малко релевантни и по-малко ценни. Можем ли да победим „бота“, преди да е станало твърде късно? За целта ви представяме четири способности, които са бронирани срещу изкуствен интелект - поне засега.

Науката за данните (Data science)

Науката, свързана с анализиране на данни, е позиция, за която трудно се намират подходящи кадри през 2017 г., сочи справка в сайта CareerCast. Технологичните компании не са единствените, които се нуждаят от данни, за да извършват дейността си.   

Много икономически дейности, включително банките, авиокомпаниите и производителите, изпитват трудности да намерят талантлив служител за посочената позиция.


Киберсигурност

„Ако искате да имате работа през следващите няколко години, потърсете я в технологичния сектор. Ако искате работа за цял живот, работете в сектора на киберсигурността“, казва Аарон Леви, изпълнителен директор на компанията за облачни услуги Box.

Да поддържаш държавносубсидирани дейности далеч от кибер неприятности е задача без край, Може би няма да можете да разказвате за работата си, но банковата ви сметка със сигурност ще знае за какво иде реч.  

Дизайн

Чувството за дизайн, което демонстрира Apple в своите продукти, промени лицето на модерния бизнес. Към днешна дата всяка страна и организация знае, че трябва постоянно да подобрява лицето си пред клиентите, за да остане в играта, която редовно изменя своите демографски и прочее аспекти.

Дизайнът е в центъра на събитията, веднага след като инженерите и счетоводителите свършат своята работа. Фирмите за дизайн постоянно биват наемани от всякакви компании – от технологични гиганти до консултантски дружества.

Ако нямате математически профил, но пък се намирате за по-артистичен, това може да бъде работа за вас. Дизайнът на продукти, услуги, потребителски интерфейс е един от най-сигурните начини за човек без технологични познания да се издига в настоящия свят.

Стратегия

Почти всеки ръководител посочва, че хората трябва да позиционират себе си "по-стратегически" в свят с нарастваща автоматизация. Какво означава това? Ако всичко в света бъде поето от машини, то хората ще имат повече време и енергия, за да задават по-добри въпроси, да изграждат по-добри посоки и да генерират по-добри иновации.

Изпълнителните директори и бордовете на компаниите имат нужда от хора, отговарящи за стратегията, за да разберат какви хоризонти има пред тях в ситуация, в която машините навлизат сериозно в работния процес.

Източник: Profit.bg.