Huawei гръмко представи "новата" си операционна система HarmonyOS, за която компанията говори вече от години. Но въпреки твърденията, че операционната система е съвсем нова и е "съвсем различна от Android и iOS", се оказва, че тя е пълно копие на операционната система на Android със сменено име, пише money.bg.

Разкритието бе направено от специализираната медия Ars Technica , която е успяла да се запознае с кода на операционната система.

Чуждестранни журналисти, които вече са получили новия таблет на китайската компания, който ползва HarmonyOS, потвърждават, че тя използва приложенията, разработени за Android.

Компанията отказва да потвърди или да отрече.

Изглежда, че преименуваната операционна система е по-скоро маркетингов трик, с който компанията опитва да привлече внимание към себе си след драстичния срив на продажбите през последните тримесечия.

Huawei, която е обект на американски санкции, не може да ползва услугите на Google и на моделите ѝ няма възможност лесно да бъдат качени популярни приложения като Google Play Store, YouTube, Gmail и други. Новата HarmonyOS също не включва тези услуги.

HarmonyOS за мобилни телефони използва познатия EMUI, в който са направени няколко промени, вдъхновени от iOS на Apple. Подобна е ситуацията при таблетите, чийто начален екран изглеждат съмнително подобно на този на iPad.

Снимка 533218

Huawei описа и няколко "революционни" нововъведения в HarmonyOS, които позволяват връзка между телефони, таблети, часовници и компютри, а също интеракция и с други "умни" устройства. Нищо от показаното обаче не се различава от възможностите, които конкурентите на компанията вече предлагат.

На събитието Huawei представи и нови таблети MatePad — 12,6" и 10,8" MatePad Pro и MatePad 11. По-малкият MatePad Pro и MatePad 11 не използват процесорите на компанията, а такива от Qualcomm. Върховият модел използва Kirin 9000E.

Снимка 533219

Huawei показа и умните часовници Watch 3 и Watch 3 Pro. Въпреки че използват новата HarmonyOS, те не предлагат почти нищо различно спрямо предходните модели.

Дългият живот на батерията, който компанията обещава, подсказва, че операционната система на часовниците има повече общо с LiteOS, използвана в предходните версии, коментират от The Verge.