Инцидентът с изнасяне на лични данни от здравната каса у нас не е изолирано явление, а европейска практика. Кибер престъпността в Германия, например, също взема застрашителни размери.
Наскоро властите в страната откриха подставена фирма, която търгува нелегално лични данни на гражданите, съобщи руската агенция РИА Новости, цитирана от TechNews.bg . От действията на групата са пострадали около 17 000 нищо неподозиращи немци, на които са били откраднати и изтъргувани данни за банкови сметки, номера на паспорти и др.
Кибер престъпниците са записвали информацията на компактдискове и са я продавали на заинтересовани лица. Те, от своя страна, са използвали данните, за да звънят на жертвите от името на лотарийни компании, като след това са успявали да източат пари от банковите им сметки. Не се описва обаче как точно е ставала измамата.

Втора банда мошеници е засечена да атакува потребителите на оператора Дойче Телеком. Престъпниците са разпращали електронни писма на абонатите от името на сервизния център на телекома, в които са подмамвали жертвите да кликнат на линк с име “обновление на сървъра”, който всъщност е водил към сайт за фишинг. По този начин мошениците са се добирали до логини и пароли.
Властите в Германия са разкрили и задържали престъпниците и в момента разследват схемите на кибер измами. /БЛИЦ