Научни изследвания разплакаха кафеджиите по света
Глобалното затопляне може да доведе до сериозно падане на качеството на кафето и оттам и дефицит на пазара, съобщава CNN, като се позовава на научни изследвания, публикувани в списание Nature. Специалисти подчертават, че затоплянето ще доведе до по-бързо узряване на зърната на кафето, което ще го направи по-малко ароматно.
В тях пише, че петият производител на кафе Етиопия, откъдето е тръгнало то по света, заради промените в климата може да изгуби 60% от площите си подходящи за отглеждане на културата. Причина за това ще стане намаляването на количеството на валежите, придружено с повишаване на температурата. В бедната африканска страна 15 млн. души (около 16% от населението й) се изхранват с отглеждане на кафе. Продажбите на кафе зад граница на кафе осигуряват една четвърт от експортните приходи на Етиопия.
Според данни на World Coffee Research, към 2050 г. търсенето на кафе ще нарасне двойно, но с толкова ще паднат и площите на кафеените плантации, уточнява "Монитор".