Нова технология готви и принтира 3D
Всяка една от технологичните иновации, които навлизат в живота ни оказват влияние върху него. Някой от тях след време търпят изменения, други просто остаряват, а ние и спираме да ги използваме и ги забравяме. 3D принтирането обаче е технология, много различна от всичко, което светът е виждал.
Това е технология, която има потенциал да стане водещата за 21 - ви век. Само след няколко десетилетия почти всяко домакинство ще има 3D принтер в дома си и това ще е толкова обичайно, колкото да има хладилник или телевизор. Това ще промени начина ни на живот, работа и забавление, коментира Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа.
С 3D печат дори ще можем да приготвяме здравословни, вкусни и балансирани ястия само с едно натискане на копчето на принтера. И това не е всичко. Масовото навлизане на домашните триизмерни принтери за храна ще помогне да се намали броя на гладуващите по света. Според експертите, хранителните “мастила”, които принтерите използват могат да се съхраняват много дълго време, което ще позволи на хората от развиващите се страни да печатат богати на хранителни вещества храни , които не зависят от обстоятелства като метеорологични условия, местоположение или доставки.
Учени от Колумбийския университет в САЩ вече представиха любопитна нова технология за "робот-готвач". Тя позволява готвене и 3D принтиране на пилешки пържоли едновременно. Готвенето на месото се случва с помощта на мощни лазери. Те позволяват невероятна точност на нагряване и изпичане, става.
Важно е да се отбележи, че тази технология не е пример за т. нар. лабораторно отглеждано месо. За разлика от други изследователи, които се опитват да създадат реалистични продукти от изцяло синтетично месо, учените от Колумбийския университет просто купуват пиле от магазина, пасират го и след това го зареждат в 3D принтера.
Експертите отбелязват, че лазерите са много полезни при процеса на приготвяне на храната, а различните видове предлагат различни възможности. Така например сините лазери са най-добри за вътрешно готвене на месото, докато инфрачервените спомагат за постигането на по-апетитна, кафеникава коричка. Точността на лазерите позволява също така отпечатване и готвене на бургери. Според учените, месото е вкусно и не се различава от това, приготвено по конвенционален начин. Възможно е единствено да се усеща лек метален вкус от лазерите, посочват още те.
Това е технология, която има потенциал да стане водещата за 21 - ви век. Само след няколко десетилетия почти всяко домакинство ще има 3D принтер в дома си и това ще е толкова обичайно, колкото да има хладилник или телевизор. Това ще промени начина ни на живот, работа и забавление, коментира Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа.
С 3D печат дори ще можем да приготвяме здравословни, вкусни и балансирани ястия само с едно натискане на копчето на принтера. И това не е всичко. Масовото навлизане на домашните триизмерни принтери за храна ще помогне да се намали броя на гладуващите по света. Според експертите, хранителните “мастила”, които принтерите използват могат да се съхраняват много дълго време, което ще позволи на хората от развиващите се страни да печатат богати на хранителни вещества храни , които не зависят от обстоятелства като метеорологични условия, местоположение или доставки.
Учени от Колумбийския университет в САЩ вече представиха любопитна нова технология за "робот-готвач". Тя позволява готвене и 3D принтиране на пилешки пържоли едновременно. Готвенето на месото се случва с помощта на мощни лазери. Те позволяват невероятна точност на нагряване и изпичане, става.
Важно е да се отбележи, че тази технология не е пример за т. нар. лабораторно отглеждано месо. За разлика от други изследователи, които се опитват да създадат реалистични продукти от изцяло синтетично месо, учените от Колумбийския университет просто купуват пиле от магазина, пасират го и след това го зареждат в 3D принтера.
Експертите отбелязват, че лазерите са много полезни при процеса на приготвяне на храната, а различните видове предлагат различни възможности. Така например сините лазери са най-добри за вътрешно готвене на месото, докато инфрачервените спомагат за постигането на по-апетитна, кафеникава коричка. Точността на лазерите позволява също така отпечатване и готвене на бургери. Според учените, месото е вкусно и не се различава от това, приготвено по конвенционален начин. Възможно е единствено да се усеща лек метален вкус от лазерите, посочват още те.