Топ 15 на най-полезните храни

Класации на най-полезните храни има много и най-различни. Тази е резултат от мащабно изследване, проведено от американски диетолози и посветено на полезните хранителни продукти. Те са определили кои от тях е препоръчително да се приемат в по-големи количества, пише Zdrave.bg.

<strong>1. Авокадо</strong><br /> <br /> То доставя необходимите на организма ненаситени мастни киселини, олеинова киселина и растителна целулоза. Същевременно авокадото намалява нивото на холестерола в кръвта.<br /> <br /> <strong>2. Кайсии</strong><br /> <br /> Те са богати на бета каротин, който в хода на биохимичните процеси се превръща във витамин А. Този витамин възпрепятства разрушаването на клетките под въздействието на свободните радикали и увреждането на кожата под влиянието на активното ултравиолетово излъчване.<br /> <br /> <strong>3. Малини</strong><br /> <br /> Те съдържат голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва стените на съдовете и намалява вероятността от развитието на сърдечносъдови заболявания. <br /> <br /> <strong>4. Манго</strong><br /> <br /> Богат на витамин С, този плод укрепва имунитета и ускорява зарастването на раните.<br /> <strong><br /> 5. Смокините</strong><br /> <br /> Редовната им употреба зарежда организма с калий и витамин В6, който способства за производството на серотонин &ndash; хормона, отговорен за формирането на положителните емоции. <br /> <strong><br /> 6. Лимон</strong><br /> <br /> Лимонът вече се смята за едно от средствата за профилактика на онкологичните заболявания, макар за това негово действие все още да има доста спорове. Но пък едва ли е необходимо да напомняме за неговите свойства при лечението на простуда.<br /> <br /> <strong>7. Домати</strong><br /> <br /> Те са богати на ликопен &ndash; вещество, което способства за намаляването на риска от развитието на сърдечносъдова патология и онкологични заболявания. <br /> <br /> <strong>8. Чесън и лук</strong><br /> <br /> Те притежават фитонциди, които унищожават микроорганизмите във въздуха. Освен това флавоноидите в тези продукти намаляват вероятността от появата на злокачествени образувания.<br /> <br /> <strong>9. Броколи и зеле</strong><br /> <br /> Броколите са богати на бета-каротин и витамин С, а индол-3-метанолът, съдържащ се в зелето, възпрепятства развитието на рак на гърдата. <br /> <br /> <strong>10. Спанак</strong><br /> <br /> Офталмолозите определят спанака като отлично средство за профилактика на дистрофия на ретината и намаляване остротата на зрението. Това се постига благодарение на високото съдържание на каротиноиди, зеаксантин и лутеин.<br /> <br /> <strong>11.Прорастнали зърна пшеница</strong><br /> <br /> Те са източник на витамин Е и магнезий, подобряват процеса на храносмилането.<br /> <br /> <strong>12. Леща, грах, фасул и ядки</strong><br /> <br /> Насищат организма с белтъчини и целулоза.<br /> <br /> <strong>13. Кисело мляко</strong><br /> <br /> Способства за нормализирането на микробния състав на червата. Млякото е източник на калций, витамин В и А, то укрепва костната и нервната система. <br /> <br /> <strong>14. Риба</strong><br /> <br /> Омега 3 мастните киселини, съдържащи се в нея, намаляват риска от възникването на заболявания на сърцето и укрепват нервната система. <br /> <strong><br /> 15. Миди, раци и другите морски продукти</strong><br /> <br /> Съдържащи витамин В12, желязо, цинк, магнезий и калийя, според диетолозите, те са идеалното меню за всеки.<br /> <br />