Учени с неприятно предупреждение за бирата
Специалистите твърдят, че глобалното затопляне ще се отрази на вкуса на напитката
Специалистите под ръководството на Колийн Дохърти изследват стреса при растенията, нормалният растеж на които зависи от редица фактори.
В резултат на глобалното затопляне нощите ще стават по-топли, пролетта ще идва по-рано, а сушите ще са по-чести, обяснява специалистката. Всичко това нарушава вътрешната „химия” на растенията и в крайна сметка се отразява на вкуса.
За сравнение изследователката цитира понятието „тероар” в земеделието, описващо зависимостта на вкуса на виното, зехтина, сиренето, кафето или чая от условията, при които виреят растенията или пасе добитъкът.
Ранната пролет дава повече шансове на вредителите, а по-топлите нощи дезориентират растенията, причинявайки ефекти, подобни на часовата разлика за хората. В резултат на това растението не може да се синхронизира със средата. Добивът намалява, а вкусът на крайния продукт се променя към по-лошо.
Въпреки че климатът на Земята се е изменял и преди, промяната на температурата е била много по-бавна и е давала на видовете шанс да се адаптират към новите условия, отбелязва Колийн Дохърти.
Последвайте ни
1 Коментара: