В приложението WhatsApp се появи нов тип измама - потребители получават фалшиви съобщения от семейство или приятели, за да бъде хакнат акаунта им. Това съобщава GizChina.

Отбелязва се, че киберпрестъпниците първо трябва да проникнат в акаунта на роднина или приятел. Атаката се извършва на три етапа. 


Първо потенциалната жертва получава SMS с код и връзка. С
лед това потребителят вижда съобщение от свой контакт, а не от непознат. В текста предполагаемият познат пита кой код се съдържа в SMS-а. Ако човекът изпрати този код в отговор, тогава акаунтът му в WhatsApp ще бъде хакнат.

Тази хакерска схема се основава на недостатък в системата за вход. Програмата не иска потребителско име, имейл адрес или парола, но изпраща код, който позволява да се влезе в акаунта ви, да се управлява кореспонденцията, както и да се види бележникът с контакти. 

В резултат на това хакерите се възползват от ситуацията - те искат код, който жертвата да изпрати сама и да помогне да се извърши хакерството. Потребителите бяха насърчавани да позволят двуфакторно удостоверяване, за да се предпазят от такива измами.

Превод: БЛИЦ