Преди няколко часа Земята попадна в обсега на силна магнитна буря. Тя е от клас G3, сочат данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). 

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Кадри: NASA

Магнитната буря се очаква да премине по нашите географски ширини късно вечерта в понеделник и рано сутринта във вторник, сочат данните на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс"). Очакваното мощно изригване е породено от слънчевото петно AR3229.

Кадри: NASA

Опасността от нова, по-силна магнитна буря след нея още не е отминала, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3234 и AR3236. Те имат потенциал да изхвърлят нова порция плазма, която може да достигне до планетата ни.

Какво може да ни причини магнитната буря

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа , Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук