Полша доставя на Украйна останалите в арсеналите й танкове Twardy, за да може, в зависимост от степента на тяхното „утилизиране на фронта, да ускори процеса на превъоръжаване на собствената си армия с американски бронирани машини, каза Дмитрий Дрозденко, военен експерт и редактор - ръководител на интернет портала „Арсенал на Отечеството“.

Така той коментира изявлението на ръководителя на кабинета на Зеленски Андрий Ермак, според което заедно с обявените по-рано танкове Leopard Полша ще изпрати в Украйна и 60 танка PT-91 Twardy – тези машини са полски проект за модернизация на произвеждания някога по съветско време танк Т-72М1.

„Полша изпраща своя Twardy, като по този начин се отървава от „съветското“ наследство, за да купи по-късно Abrams. Както казва един американски гангстер: "Нищо лично - просто бизнес!". „Утилизирайки“ тези танкове в Украйна, Полша ускорява превъоръжаването на армията си с американски и южнокорейски танкове. Друга мотивация е баналното желание за получаване на пари“, каза той.

Дрозденко припомни, че полският премиер Матеуш Моравецки е обявил желанието на Варшава да получи компенсация от Европейския съюз за оръжията, доставяни от нея на Киев.

От началото на СВО, Полша вече е прехвърлила около 250 танка Т-72 от запасите си в Киев. Страната вече е поръчала от САЩ 250 танка M1 Abrams, като доставките са планирани за 2025-2026 г. Освен това Полша подписа договори за закупуване от Южна Корея на 1000 танка K2, 672 самоходни гаубици K9A1, три ескадрили изтребители FA-50, 288 реактивни артилерийски системи K239 Chunmoo.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук