Избраният за президент на САЩ Джо Байдън навършва днес 78 години. След точно два месеца той трябва да поеме управлението на една политически разделена страна, която се сблъсква с най-тежката здравна криза от един век, висока безработица и дебати за расовата несправедливост, пише bg-voice.com.

Докато се бори с тези въпроси, Байдън ще се опита да постигне още един подвиг – да покаже на американците, че възрастта не е проблем и че той е в състояние да изпълнява своите задължения като президент.

Байдън ще встъпи в длъжност като най-възрастния президент в американската история, измествайки Роналд Рейгън, който през 1989 г. напусна Белия дом на 77 години и 349 дни.

Възрастта и здравето както на Байдън, така и на президента Доналд Тръмп, който е на 74 години, бяха теми, които тегнеха по време на надпреварата за Белия дом, чийто изход беше решен от по-млад и по-разнообразен електорат в момент, когато САЩ са изправени пред множество важни въпроси.

През цялата кампания Тръмп не пропускаше възможност да изтъква гафовете на Байдън и да настоява, че демократът няма достатъчна острота на ума, за да ръководи страната.

Както критици, така и някои поддръжници на Байдън се тревожеха, че той изпраща погрешно послание за своята издръжливост, като следва сравнително лек график с обществени ангажименти, докато Тръмп кръстосва важни за изборите щати. Демократът обосноваваше лекия си график с това, че проявява предпазливост по време на пандемията от коронавирус.

Сравнително напредналата възраст на Байдън също така придава по-голяма значимост на качествата на неговия екип, смятат експерти. Решението му да избере почти 20 години по-младата сенаторка Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент на практика беше признание, че въпросът с неговата възраст има значение. Байдън описва себе си като преходен президент, но е отхвърлил възможността да се кандидатира за втори мандат.