New York Times прогнозира вече с 95% вероятност победа на Доналд Тръмп, след като милиардерът от Републиканската партия нанесе съкрушителен удар срещу опонента си от Демократическата партия Хилари Клинтън, печелейки президентските избори в два от ключовите щати в надпреварата – Флорида и Северна Каролина. Изданието предрича, че Тръмп може да събере над 290 електорални гласа при необходими 270. 

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп спечели подкрепата на Айова, предаде преди минути и АФП. 

Макар че този щат носи само шест електори, той приближава Тръмп с една крачка по-близо до това да заеме поста в Белия дом и да стане новият държавен глава на САЩ.
 

Интерактивната карта на в. New York Times. Следи за резултатите ТУК


По даннни от последните минути  от ключовите щати Доналд Тръмп побеждава в Охайо, в Северна Каролина, във Флорида. Кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън има предимство във важните Невада, Колорадо гласува за нея, на път е да спечели в Пенсилвания.

Все още изборът в Мичиган не е ясен, разликата между двамата е твърде малка. Подобна е ситуацията и в Ню Хемпшир, но със сериозно предимство за Тръмп.

"Вашингтот пост" съобщава, че към този момент Тръмп има вече 244 електорални гласа, а Клинтън – 209. 

The NewYork Times оценя шансовете на Тръмп в раздела "Постоянно обновявана прогноза", където стрелката сочи "много вероятна победа" на ниво над 95%.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ОСПОРВАНИ ИЗБОРИ В САЩ