Николай Василев е фаворитът на Слави Трифонов за премиер. Източници, цитирани от „Труд“, съобщиха, че миналата седмица Василев сондирал готовност и да е вътрешен министър или министър на икономиката.


Николай Василев

Николай Василев бе потърсен за коментар, но иначе словоохотливия икономист, този път отказа да отговаря на въпроси.

„Решил съм да не коментирам. Нека се изявяват политиците сега“, отговори Василев и спря да реагира след като директно му бе зададен въпроса дали е готов да оглави правителство на партията на Слави.

Николай Василев вече бе начело на няколко министерства в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Той бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

През 1994 г. Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финаси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

БЛИЦ припомня, че в интервю за „Монд“ Слави Трифонов за първи път говори конкретно по темата бъдещ премиер на България.

„Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България", описва Трифонов, като допълва, че "разбира се, че има предвид едно име". Николай Василев напълно отговаря на характеристиките, дадени от шоумена. Освен това е приемлива фигура за голяма част от партиите в политическия спектър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!