Социологът Петко Петков от „Спектър“: ВОЛЯ и НФСБ излязоха с ясни послания за лекарства и горива – затова Патриотичната коалиция дърпа нагоре

“Изправи се! Мутри вън” е на ръба с 3,8%, като евентуалното влизане на тази формация в парламента ще зависи главно от привличането на разочаровани привърженици на БСП

Проучване на Изследователски център „Спектър“ за възможните резултати от парламентарните избори на 4 април е установило категорична преднина на ГЕРБ, ръст на ВОЛЯ-НФСБ и ВМРО и отслабване на позициите на "Има такъв народ" и "Изправи се, Мутри вън".

Социологът Петко Петков представи изследването, възложено от Института за модерна политика, пред ТВ Европа тази вечер. Той  очерта интересна битка за партиите, които са около 4% бариера.

Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ регистрира ръст, посочи Петков. По думите му това се дължи на факта, че коалицията е единствената, която е започнала кампанията си по-рано от официалния старт и излъчва ясни послания. Той цитира ангажиментите на патриотичната коалиция за по-ниските цени на горивата и за безплатните лекарства за ученици и пенсионери. Това им дава сериозни шансове да влязат в парламента, посочи социологът.

“Изправи се! Мутри вън” е на ръба с 3,8%, като евентуалното влизане на тази формация в парламента ще зависи главно от привличането на разочаровани привърженици на БСП.

Намалява броят на колебаещите се дали да гласуват, посочи Петков за избирателната активност. Това означава, че партиите са успели да достигнат до своите избиратели по един или друг начин, независимо от затрудненията, предизвикани от противоепидемичните мерки.

46% от участниците в анкетата са сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори, което в тотален брой означава около 2.5 милиона души.  Не са решили дали да гласуват 5,7 %, а не са сигурни, но може да променят решението си, 2,4%  от анкетираните. Твърдо декларирали, че няма да гласуват, са 41,9%.

Изборната активност може да нарасне значително при подходящи условия и силна мотивация в последния момент.

Половината респонденти отговарят, че КОВИД-19 няма да ги спре да отидат пред урните в неделя. Само 2% определят тази опасност като голяма, а 4% като малка. Това потвърждава, че голяма част от респондентите са решили за кого ще гласуват и ще отидат да пуснат гласа си в неделя, независимо от извънредната пандемична обстановка.