От 37 на 59 ст. на дете се увеличават отпуснатите от Министерство на финансите средства за дневни закуски до края на тази календарна година. Това заяви секретарят на Министерството на образованието и науката Димитър Танев след проведената среща с районните инспекторати по образование.

Решението е влязло вече в сила и би трябвало всички училища да са го въвели. МОН стартира повсеместни проверки по училищата, за да се види дали навсякъде програмата за закуските се изпълнява. В момента на дете дневно се полагат 50 ст. за безплатна закуска плюс 9 ст. за прясно мляко, които се отпускат от Министерството на храните.
Догодина държавата увеличава финансовия ресурс за образование и той ще бъде около 28 милиона лв., каза още Танев. Парите за закуските децата ще се увеличат малко и ще бъдат напълно достатъчни, но няма да достигнат 1 лев, категоричен е Танев. Училищата ще обсъждат с консултанти по здравословно хранене каква да бъде храната за децата всяка седмица.
Сега има единични сигнали за непровеждането на програмата по места. Чрез анкетна карта ще се проверява кой е извършил доставките на храните за децата в училищата, дали това е директорът или Общината, какъв е размера на усвоените средства, ще има ли остатъци или недостиг и дали има нередности по изпълнението на програмата. Досега имаше оправдания, че някои училища нямат пари и не са подготвени. Но на този етап вече такива оправдания не може да има. Все пак програмата за по-пълно обхващане на учениците от 1 до 4 клас беше допълнена от бюджетния излишък с още 3 милиона лева, припомни Танев. “Дали сме на всички училища в страната срок да ни предоставят обобщена информация и след това стартираме проверките”, каза Танев.   
Освен това стана ясно, че всички училища в страната имат достатъчно финансови средства, за да приключат добре годината и успешно да започнат следващата. Там, където не стигат парите, помагат общините. 
Танев каза, че от 1 декември тази година средната работна заплата за учителите в София ще стане 654 лв., за тези в провинцията – 650 лв., а за учителите, работещи в училища към МОН – 670 лв. 
Десислава Вангелова, БЛИЦ