Ще започнем от образованието, като е изключително важно какво казват хората. Затова днес са с нас Михаела и Кристиян, които са родители и ще имате възможност да чуете техния опит. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по време на извънреден брифинг. 

"Служебното правителство е неспособно да се справи с тази криза. Ляотото предложихме да се заложат тестове, но те пренебрегнаха това и сега не могат да се справят с доставка на тестовете. Призоваваме служебното правителство да върне децата в училище още утре. Как може за Германия да има тестове, а в България да няма? Става въпрос за организационна немощ и неспособност за планиране. Може ли да кажеш, че ще затвориш последни училищата и да затвориш първо тях", пита бившият министър на образованието Красимир Вълчев. 

"В бюджета има 0 лева за образование. Да е честита на всички тази "промяна". Имаме противоконституционни действия на служебното правителство. Не можеш да отмениш принципа на задължителност. То е задължително във всички страни до определена възраст и гарантира образованието на детето, независимо от родителите", каза още той. 

"Сегашната ситуация е следствие от цялото това отношение на новото мнозинство към образованието. Министърът на образованието трябва да има мисия да защитава образованието. Днес разбираме, че се оправдава с Кацаров. Да, по закон правото да се ограничи присъствено е задължение на министъра на здравеопазването", заяви още той. 

Според него правото на образование не е ценност за служебния кабинет. 

"Децата страдат от психически проблеми, обездвижване... Децата, които сега са в онлайн обучение, само им се дават уроци и си решават задачите. Това е неефективно обазование. Децата губят мотивация и ангажираност с ученето. Особено важно е умението за учене. Това, което се случва в момента са загуба на мотивация и умение за учене и там ще дойдат пагубните резултати", каза Вълчев.

"Изборите минаха, призоваваме двамата министри да върнат всички ученици в клас без тестове, а щом има тестове да започнат да ги прилагат", добави Вълчев. От партията попитаха още министрите защо децата и студентите могат да посещават мол, кафенета и фитнеси, но не могат да ходят на училище и университет.

"Да жертваш децата, защото не можеш да си разпределиш комисионните, е най-тревожещо в последните месеци. Българските деца имат право на образование. Мерките очевидно нямат никакъв ефект в последните месеци и тези тестове, които сега идват и никой не може да каже кога идват и как ще се организират, оставяме да се разбират двамата министри (на образованието и здравния министър - бел. ред.)", посочи Тома Биков от ГЕРБ.