Отново за проблем с матурата сигнализираха зрелостници от София.

Според тях, на изпита по немски език звукът е бил лош и така са ощетени. За подобен проблем съобщиха и дванайсетокласници от Бургас, но на матурата по английски език.

В задачата за "слушане с разбиране" на матурата по немски език, зрелостниците е трябвало да изслушат аудиозапис от касетофон.

"Вероятно от силата на звука идваше всичко това, тъй като някои думи бяха наистина неразбираеми и се налагаше на повечето от нас да се напрегнем, за да разберем какво иска да каже човекът в аудиото. Тези оценки ще ни трябват за кандидатстването в чужбина. И в чужбина не можем да излезем с аргумента, че слушането не е било на ниво в съответното училище."", каза пред БНТ Мия Лазарова, зрелостник.

Димитър Митев, зрелостник: "Ние не успяхме да покажем нашите знания и умения, които са удостоверени от институции по цял свят с международно признание. За владеенето на немски език като цяло. На ниво С1 или С2.", допълва Димитър Митев.

Зрелостниците искат компенсации заради техническия проблем.

"Най-вероятно ще се обърнем към Комисията по образование на ЕС и ще се опитаме да търсим съдействие и от немското посолство", казва още Митев.

От Министерството на образованието отговориха, че е направена проверка в училището, където се е провел изпита, и не е установено несъответствие. Непосредствено преди матурата записите са прослушани от комисия от оценители, които са потвърдили качеството им.

Допълниха, че за всяко отделно училище, за което има сигнал, ще се направи допълнителна проверка за устройството, на което е бил пуснат записа.

Подобен проблем имаше и в Бургас, но на матурата по английски език. Преди дни служебният министър на образованието заяви, че трябва обществен дебат дали зрелостните изпити да не станат електронни, за да не се допускат такива проблеми.