Приложните научни изследвания у нас и готовността на бизнеса да участва в процеса на трансфер на знания и технологии ще са в центъра на академичната дискусия, която се организира традиционно в рамките на Международния панаир на образованието.
Тази година той се провежда от 27 до 28 март в Пловдив под знака на обявената от ЕС година на иновациите и творчеството, съобщиха от Европейския колеж по икономика и управление, организатор на образователния форум.
Академичната дискусия се открива в петък от 14,00 часа в Пресклуба на Конгресния център на Пловдивския панаир. За участие в нея са поканени представители на Министерството на образованието и науката, Парламентарната комисия по наука и образование, Фонда за държавно финансиране на научните изследвания, Съвета на ректорите в България, Асоциацията на частните висши училища, Съюза на научните работници, институти на БАН, наши и чужди университети и колежи – изложители.
Целта е да разгледаме приоритетите на Националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2019 г., критериите за оценка на българския научен продукт, развитието и възпроизводството на научни кадри у нас, свързването на бизнеса, образованието и науката в един общ свят и европейските програми за трансфер на иновации, обясниха от Европейския колеж.

Седмица преди откриването на Международния панаир на образованието, организаторите са получили заявки за участие от 82 висши и средни наши и чужди училища. За първи път в образователния форум ще участват университети от Колумбия и Румъния, но това, което прави впечатление е масираното присъствие на американски висши училища, казаха организаторите от Колежа. Общо те са представени от Посолството на САЩ у нас като 11 нови структури, сред които университетите в Кливланд, Айова и Минесота.
По традиция в панаира участват елитни университети и колежи от Великобритания, Холандия, Дания, Германия, Белгия, Швейцария, Испания, Чехия, Австрия, Гърция, Малта, които за седми път ще представят най-новите си учебни програми и условия за прием, припомниха организаторите на образователния форум. /БЛИЦ