Закрити са седем паралелки в Пловдив и областта след последното – четвърто класиране в гимназиите. Причината - няма желаещи да учат предимно в професионалните гимназии. В опита да обърнат негативната тенденция от Регионалното управление на образованието обмислят подпомагането на кариерното ориентиране сред учениците.

Нито един ученик след седми клас не е пожелал да учи в паралелка на гимназията по облекло в Калофер. Само едно дете е подало документи за програма по селско стопанство в Белозем. Въпреки огромния недостиг на кадри, едва четирима са заявили интерес за обучение по подемно транспортна техника в гимназията по машиностроене в Пловдив. Още 4 паралелки са под чертата при четвърто класиране, нищо че и след него 78 деца остават некласирани.

Усилия

"Ние трябва да насочим усилия, за да можем да мотивираме учениците, съответно техните родители, да представим привлекателността на професиите, от които има недостиг за кадри на бизнеса", каза пред БНТ Антоанета Пакова, началник на РУО – Пловдив.

Макар фирми от района да са изпратили писма за нуждите от специалност по охранителна техника и системи за сигурност, липсата на желаещи ученици автоматично закрива тази програма в карловската железопътна гимназия.

"Дали учениците и родителите не проумяха колко перспективна, колко интересна и с възможности за реализация е, или масово учениците се насочват към всички разновидности на компютърните специалности и паралелки. България се пренасити от компютърни специалисти. Може би децата слушат за високи заплати, но реалността е друга", каза Стефан Филчев, директор на ГП по жп транспорт – Карлово.

Тенденция

Тенденцията потвърждава гимназията по електротехника в Пловдив, където още на второ класиране
по-голямата част от всички 210 места след седми клас бяха запълнени. Основният наплив е към специалности като приложно програмиране и компютърни технологии.

"Имаме повече от 90 партньори фирми и университети в Пловдив и региона, които ни помагат практически да упражнят учениците специалностите, които учат. В края на 11-и и 12-и клас сто процента от нашите ученици отиват на реално работно място и практикуват", каза Илия Маринчешки, педагогически съветник в ПГЕЕ - Пловдив.

От гимназията обясняват големия интерес към тях с програмите, гарантиращи добра реализация на пазара на труда. Според преподаватели от други училища обаче, задача на министерството е да направи така, че учениците да търсят и други професионални направление, различни от компютърните, за да може българският бизнес да не внася работна ръка от чужбина.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук