От Кайро, Египет, се върна българският национален отбор, който се представи много успешно в международната олимпиада по информатика (16 до 23 август) предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Ръководител на отбора по информатика е проф. Стоян Капралов - зам.-председател на Съюза на математиците в България и преподавател в Техническия университет в Габрово.
България е на пето място в света по общ брой спечелени медали в областта на информационните технологии. Това стана ясно след края на международната олимпиада по информатика в Кайро, откъдето българските участници се завърнаха с четири спечелени медала.

По общ брой спечелени медали преди България се нареждат едва четири страни - Китай, Полша, Русия и Румъния. А в тазгодишната олимпиада са участвали отбори от 75 страни от цял свят.
С два сребърни и два бронзови медала са върнаха четиримата най-добри български информатици от Египет. Два от тези медали са плевенски - Момчил Томов спечели сребърен медал, а Мартин Маринов - бронзов. През двата дни на олимпиадата участниците са решавали
самостоятелно по три задачи за програмиране.
Успехът на младите български информатици се случва година преди България да поеме домакинството на следващата - 21-а по ред - международна олимпиада по информатика. Тя ще се проведе през август 2009 година в Пловдив. Очаква се да пристигнат близо 700 участници от 80 държави. /БЛИЦ