Противопоставяне между здравния и образователния министър заради зелените сертификати стана ясно днес. Задължителна ваксинация на учителите срещу коронавируса няма да бъде въвеждана, заяви министърът на образованието Николай Денков.

"Много пъти съм казвал, пак го казвам, докато аз съм министър, заповед за задължителна ваксинация на учителите и на непедагогическия състав в училище няма да има", заяви уверено Денков.

Според министър Денков, ако Министерството на здравеопазването реши да въведе изискване за зелен Covid сертификат в образованието, ще бъде необходим поне един месец гратисен период:

"Не, няма начин да го въведем за нашата система с гратисен период по малко от един месец, за да може учителите да решат ще се ваксинират ли, или няма да се ваксинират, директорите да видят как ще организират обучението онлайн".

Същевременно стана ясно, че здравните власти у нас обмислят изискването на зелен Covid сертификат да обхване и тези служители на държавните и общинските администрации, които обслужват граждани.

„До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат”, обяви от своя страна заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в ефира на „Здравей, България” на Нова телевизия.

Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

"Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.