До края на август ще бъдат закрити 350 учебни заведения. Към момента вече са затворени 271 от тях. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Такева прогнозира, че това ще доведе до оставане на улицата на 5000 учители и 1500 души непедагогически персонал. Около 6000 са децата, които ще бъдат пренасочени към средищни или защитени училища, заради закриването на 300 общински училища. Общинските съвети ще вземат решение за закриването на тези училища поради демографски причини. В тях учат средно по 45 деца, обясни Такева. Според нея обаче след закриването на училищата, много деца ще прекратят образованието си. Не е тайна, че 15 на сто от учениците прекратяват образованието си, след като бъде закрито училището им, защото родителите им нямат възможност да им осигурят дрехи, обувки и храна, за да учат на друго място, коментира тя. По думите й от 1990 г. досега 240 хил. деца са прекратили образованието си.
При пренасочването на тези ученици след закриване на училищата, възниква и проблема със защитените учебни заведения. По разчети на СБУ защитените училища в страната трябва да са 150, а министерството на образованието е решило да са 74, което е крайно недостатъчно, каза Такева. Освен това ще бъдат закрити 34 професионални гимназии и 18 извънучилищни образувания, уточни тя.

Такева прогнозира, че около 60% от училищата в страната ще имат сериозни проблеми от септември за покриване на текущите разходи и изплащане на заплати. Причината за това отново е в липсата на средства и ние настояваме правителството да увеличи единната издръжка на ученик с 10,6%. Това решение трябваше да бъде факт от 1 юли. Засега обаче нищо такова не се случва, каза още Такева. Издръжката на един ученик в момента е 1151 лв., а с увеличението трябва да стане 1263 лв.
За момента СБУ не предвижда протести, но ще се включи в инициативите на КНСБ през есента. КНСБ прави допитване сред членовете си под какви форми да бъде протеста им и ние ще се включим в него, категорична беше Такева.
СБУ иска в бюджета за следваща година да бъде заложено, че пет процента от Брутния вътрешен продукт ще е за средно и висше образование. Поне 1700 лв. трябва да е издръжката на един ученик, за да може да функционират училищата, отбеляза лидерката на СБУ. Синдикатът ще настоява още да има увеличение на заплатите в системата през януари и през юли, както и да действа наредба за въвеждане на кариерно развитие на учителите, която да е финансово обезпечена. Искаме да получим и ваучери за храна от 40 лв. на месец, добави Такева.
Все още 70 на сто от училищата не са достигнали обещаните от правителството по време на протестите на учителите през минала година 650 лв. средна заплата. Едва 30 процента от училищата са достигнали нивото, посочи Янка Такева. /БЛИЦ