Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева на финансиста на братята Красимир и Николай Маринови – Маргините Иван Иванов. Той беше задържан на 17 октомври при спецоперация в София.
Заедно с него оттогава в ареста е и 54-годишната Милена Василева. За нея днес съдът постанови да бъде освободена от ареста без мярка за неотклонение. На 17 октомври заедно с тях на разпит бе и близък до двамата братя Маринов мъж – Христо Халваджиев-Халвата.
Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Иван Иванов и Милена Василева за организирана престъпна група и данъчни престъпления. При извършеното претърсване от офиса на Иван Иванов беше иззета парична сума в размер над 120 000 лева Според източник от прокуратурата, запознат с разследването, финансистът Иван Иванов е бил човекът, който е поддържал връзка с вече уволнения и подсъдим бивш заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов.
Задържаният в петък “финансист“ на Маргините е използвал данните на социално слаби роми за регистрацията на фирми, с които е осъществявал част от бизнеса на групировката.
Чрез фиктивни продажби на услуги и стоки е заобикаляно плащането на ДДС. Разследващите са установили, че така са регистрирани фирмите “Мартрейд“, “Катека“, “Логин“, “Итком".
Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд. /БЛИЦ