Варненският апелативен съд измени мярката за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция в размер на 10 000 лева на Мохамед Таг Ел Дин Шалаби. Египтянинът е съден задочно в Александрия за това, че ощетил родината си и се облагодетелствал.
Той беше задържан през февруари на летището във Варна, точно при пристигането си у нас като турист. Бившият университетски преподавател бил обявен от компетентните египетски власти за издирване чрез Интерпол и засечен при пристигането му във Варна. Още при първоначалното временно задържане на Мохамед стана известно, че България и Арабска Република Египет нямат сключен договор за екстрадиция. В тези случаи министърът на правосъдието уведомява ВКП за липсата на взаимност. 40 дни след първоначалния арест и след като не пристигна Молба от страна на египетските власти за екстрадиране Мохамед Таг Ел Дин Шалаби беше освободен от ареста.
Миналата седмица по искане на Окръжна прокуратура Варненският окръжен съд отново задържа под стража египтянина на основание искането за арест и екстрадиция . 56-годишният Шалаби има 15 годишна задочна присъда, издадена преди 4 години от Наказателен съд в Александрия. В материалите, изпратени от Арабската държава е освен присъдата е посочена и глоба за престъпления, квалифицирани като конспирация и измама, извършена чрез двама държавни служители. Те фалшифицирали документи и ощетили държавата с близо 8 млн евро. Строителният предприемач бил осъден задочно, тъй като от 6 години живее със семейството си във Великобритания. Той твърди, че напуснал родината си, след като бил подложен на масиран натиск от страна на министъра на отбраната, а по-късно и от семейството на президента.
За да измени мярката за неотклонение, днес въззивната апелативна инстанция обсъди представения от семейството на Мохамед договор, с който съпругата му наела един етаж от къща във Варна. Наличието на адрес за пребиваване и за призоваване, както и обстоятелството, че в края на тази седмица Варненският окръжен съд е насрочил съдебното заседание, за да разгледа по същество искането за екстрадиция са основание Апелативният съд да прецени, че няма опасност чужденецът да се укрие или да извърши друго престъпление. След внасяне на паричната гаранция египтянинът трябва да бъде освободен от ареста. Съдебното заседание на първоинстанционния съд за екстрадицията е в петък, 3 април от 10,00 часа. /БЛИЦ