Ежедневно 10 милиона комютъра-зомбита, впрегнати в бот мрежи, разпространяват спам. Данните са от проучване на компаниите за сигурност Commtouch и PandaLabs за второто тримесечие на годината, съобщи TechNews.bg.
Турция е страната с най-голям брой зомбирани компютри - 11% от всички, следвана от Бразилия (8,4%) и Русия (7,4%), а чак на девето място е САЩ с 4,3%.
По данни на компанията Nucleus Research, разходите, свързани с получаване и разчистване на спама, възлизат на 712 долара за един служител.

Нежеланата е-поща продължава да заема най-голям дял от имейл трафика. От април до юни спамът е бил 74% от общия брой на всички получени пощенски съобщения.
Толкова висока активност на спамърите може да се обясни единствено с факта, че те прилагат ефективен начин за постигане на целите, макар и през второто тримесечие да не са открити нови революционни способи за разпространение на нежелана е-поща и вредоносен софтуер.
Напоследък експертите все по-често говорят за криминализиране на спама. Връзките към опасни програми и фишинг сайтове, разпространявани със спама, могат да причинят сериозни загуби от кражба на конфиденциална информация. /БЛИЦ