10 причини да хапвате авокадо всеки ден

Модата е навсякъде край нас, дори в храната, която консумираме. Напоследък все по-често попадаме на апетитни рецепти и здравословни напитки, в чиито състав се включва и авокадото. Екзотичният плод е много повече от модерна храна, той има редица ползи за здравето.

Може да го добавяте към супи, сосове, салати, ястия и любимите ви смути рецепти. Подобрява тена на кожата и прави косата лъскава и здрава, когато се нанесе външно под формата на маска. Споделяме още 10 здравословни ползи от неговата консумация:

Помага в отслабването 
Авокадото съдържа голямо количество хранителни вещества и по този начин дава усещане за ситост. В същото време, въпреки високото съдържание на калории, се препоръчва да бъде част от здравословната диета. Полиненаситените мастни киселини, които се съдържат в него, насърчават нормализирането на теглото.

То е витаминна бомба
Авокадото е богато на витамини А, Е, F, D, и витамини от група В. Също така съдържа магнезий, калий, желязо, фосфор, манган, калций, натрий, йод.

Полезно е за кожата
Мононенаситените мазнини в авокадото подобряват външния вид на кожата. Благодарение на омега-9 увредените кожни клетки са „ремонтирани“, дразненето и зачервяването е намалено. Добрият прием на мононенаситени мазнини помага и за редуциране на излишния себум, което спомага и за контролиране появата на акне, черни точки. Kонсумацията на авокадо защитава и кожата от появата на бръчки и други видими признаци на стареене.

Регулира кръвното налягане 
Недостигът на калий може да доведе до повишаване на кръвното налягане, което от своя страна е значителен рисков фактор за сърдечен удар, инсулт и бъбречно заболяване. Авокадото съдържа повече калий от бананите и редовната му консумация спомага за регулиране на кръвното налягане.

Полезно е за сърцето
Калият, който се съдържа в авокадото спомага за нормализирането на сърдечносъдовата система и намалява риска от развитието на хипертония.

Намалява ставните болки
Консумацията на авокадо намалява възпалението, болката в резултат на артрит и артроза. И благодарение на антисептичните и хидратиращи свойства, се използва широко в козметологията, което го прави подходящо за вашите домашни маски.

Полезно е за бременните 
Този плод е силно препоръчително да се консумира от бременни и кърмещи майки. Авокадото съдържа фолиева киселина и витамин В6, който е необходим за нормалното развитие на плода при бременните жени, а кърмачките ще поддържат и добри енергийни нива.

Намалява риска от диабет 
Ако имате колебания в стойностите на кръвната захар и те често са повишени, добавете към здравословната си диета и авокадо. Консумацията му спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар и по този начин намалява риска от диабет.

Поддържа костите здрави
Ако искате да имате здрави кости и зъби хапвайте по-често авокадо. Поради съдържанието си на калций и фосфор, то спомага по естествен път да подобрим здравословното си състояние. От друга страна фосфорът е необходим и за умствената дейност.

Кажете „Край“ на запека 
Авокадото има мека текстура и е богато на полезни фибри. Консумацията му подобрява храносмилането, което насърчава перисталтиката на червата и намалява риска от запек. Това от своя страна намалява риска от развитието на рак на дебелото черво и спомага за редуциране на телесното тегло.

Източник: аз-жената.бг.