Силистренец, известен като един от големите развъждачи на питбули-бойци у нас, взе мерцедеса на варненец, чието куче загубило боя. Залогът бил 60 000 лева.
Въпросният силистренец, според сайтовете на гневни природозащитници се казвал Тихомир Тодоров. Същият бил собственик и на сайт за гейт-питбули. Закрил го временно, когато природозащитниците го разкрили и нападнали яко. Говори се, че към момента отглежда поне 60 питбула. <br /> <br /> У нас няма закон, който да забранява кучешките боеве. Хванатите са наказвани с леки глоби по Закона за домашните животни, или хазарта. По света са забранени официално отдавна. В Англия &ndash; още от далечната 1835-а.&nbsp;<br /> Българските центрове за боеве&nbsp;са Дупница, Хасково, Димитровград и Поморие. Само в Хасковско имало над 12 нелегални ринга. Полицията знаела за някои от тях, но не можела да хване нарушителите на място. Сбирките се организирали по телефона, или по интернет и се меняли непрекъснато. Залозите тръгвали с входната такса от 20 до 100 лева и стигали до 60 и 100 000 лева &ndash; за самите боеве. <br /> <br /> Според запознати развъждачите, треньорите и собствениците на рингове у нас са около 60 души. Около стотина човека още пускали кучетата си инцидентно. За участие се допускали предимно две породи кучета &ndash; питбули и бултериери. Четириногите гладиатори гълтали много пари за храна, обучение и ваксини. Не от всяко куче ставало боец. Подготовката траела около половин година. Тръгвало се с чупене на клони из гората и в парка, влачене в захапка на автомобилна гума, а после - нахъсване с живо месо. За целта се използвали мишки, домашни котки и злощастни бездомни кучета. Кучетата-бойци се държали нарочно почти непрестанно вързани на къс синджир до някой варел, или пристройка в двор &ndash; без гледка надалече, за да се изнервят и да стават агресивни винаги, когато ги отвържат. Храненето също било по специален режим, в който влизала и забранената употреба на стероиди. <br /> <br /> Любителите на този &ldquo;мъжки&rdquo; спорт жертват кучетата си по невероятно хладнокръвен начин. Бивш собственик на ринг в Шуменско разказва защо се е отказал от боевете и се отдал само на развъждането на питбули. &ldquo;Виждал съм, споделя той, как кучето не може да се държи на краката си, а собственикът му, вместо да му помогне, отново го хвърля в битката, докато противникът му го разкъса пред погледа му! Човек не може да повярва, че този преди това е гледал това куче &ndash; грижил се е за него &ndash; хранил го е и го е обучавал от малко &ndash; било му е като дете!..&rdquo; Гневни от загубата на боеца си стопани, не само че не проявявали жалост към питомците си, но от яд, че са загубили, бесели полуживите от изтощение свои питомци на &ldquo;дървото на позора&rdquo;. По-хуманните ги застрелвали, ако видели, че са ранени фатално. Иначе, ако кучето било все още читаво след боя, го завивали в хавлии и му биели ваксини. <br /> <br /> Да се поддържа куче-боец било скъпо удоволствие, но затова пък истинските гладиатори носели на стопанина си тлъсти пачки и си заслужавали пържолите после. Кучетата-бойци нямали дълъг живот &ndash; ако оцелеят, живеели максимум до 7 години. Защото по време на бой се изтощавали прекомерно. Един бой траел средно около 3 часа. Още от самото начало наранените животни дишали учестено, и често освен разкървавени, оставали я с извадено око, я с отхапана челюст. <br /> <br /> Мястото на битката се посочвало с жребий, а самият бой се провеждал в уречения ден и час, подобно на мач. Събирали се тълпи от зяпачи &ndash; търсачи на силни усещания и трилъров екшън. Спаринг-теренът представлявал арена с размери 4/4 метра, разчертана по диагонал, застлана с килим, и оградена с надве-натри скалъпена ограда, висока около 60 сантиметра. Наоколо се слагали дървени пейки за публиката. На мача задължително присъствал поне един ветеринарен лекар &ndash; за първа помощ на ранените. Кучетата-бойци, като при боксов турнир, се разпределяли по тегло. Обикновено най-добрите бойци сред питбулите тежали максимум до 22 килограма. Теглел ги рефер. Същият ги разполагал в двата срещуположни ъгъла на ринга, с гръб един към друг. Преди боя кучетата се изкъпвали с топла вода и сода в средата на тепиха. Старт на боя давала заповедта &ldquo;ПИТ!&rdquo;. <br /> <br /> При първата фаза на битката, наречена &ldquo;ролка&rdquo; се водел свободен бой без ограничения. Ако се случело куче да захапе противника си и да не го пуска, понеже това не било твърде интересно за публиката, със сила му разтваряли челюстите, за да се вкопчи още по-настървено в противника. Стилът на кучетата с продължителна захапка ги правел &ldquo;стопери&rdquo;, а бързите хапачи наричали &ldquo;файтери&rdquo;. На езика на жестоките боеве последните били още &ldquo;разфасовачи&rdquo;, а &ldquo;гейм&rdquo; наричат боя до смърт. Женските се биели по-ожесточено от мъжките и ако случайно се пуснели на ринга за противници мъжко и женско куче, обикновено женската се оказвала по-добрият боец, като нерядко отхапвала слабините на мъжкаря. <br /> <br /> Според регламента, стопаните имали право да хвърлят бяла кърпа на терена, в знак на &ldquo;Предаваме се!&rdquo;, ако пожелаели да спре битката, за да запазят кучето си живо, но това рядко се случвало. Очевидно съжалението и привързаността не са типични за хората, които вършат това за пари. След края на битката, шиели и превързвали гладиатора, или го приспивали близо до ринга. Но обикновено, при зрелищен мач, дори кучетата-победители умирали от раните си. <br /> <br /> Според ветеринари питбулите са доста издръжливи. Поради дебелата им кожа били с нисък праг на чувствителност при болка. Най-добрата ферма за питбули у нас била в Бургас и опитно куче, отгледано там за гейм-боец струвало от порядъка на 5000 долара. Напоследък у нас се легализира нова форма на жестокия бизнес &ndash; под формата на &ldquo;тестове&rdquo; за кучета-пазачи на стада, се организират боеве с овчарки от породата турски кангал. Организаторите им се прикривали зад мнението, че нямало друг начин да се изпробват чобанските кучета. Така и овчарските породи започват да се отглеждат паралелно с предпочитаните от &ldquo;питмените&rdquo; питбули и бултериери. <br /> <br /> <i><b>Еми Мариянска , БЛИЦ<br /> </b></i>