Сто и пет години лишаване от свобода присъди днес състав на Софийски градски съд на Димитър Вучев -Демби и още шест подсъдими по наказателното дело за опита за убийство на Илиян Варсанов на 16 август 2002 година в София, кв. Белите брези (на ъгъла на ул. „Нишава” и ул. „Битоля”), съобщиха от СГС.
Съдът призна за виновни: Рехджан Низам, Димитър Вучев, Бисер Илиев, Александър Валентинов, Кирил Кърнолски, Росен Пенев, Цветан Деянов като съучастници в извършеното деяние, определено като предумишлено. На Низам, Вучев, Илиев и Деянов е определен първоначален строг режим на изтърпяване на присъдата, а на Валентинов, Кърнолски и Пенев – общ режим. Подсъдими по делото бяха още Георги Нацев и Антон Милтенов, спрямо които наказателното производство беше спряно. На седмината подсъдими се признава времето, през което те са били задържани под стража в различни периоди през 2002-2004 година. Бисер Илиев и Росен Пенев са признати за виновни и за това, че са държали в дома си оръжие без надлежно разрешение за него. На основание чл. 68 ал. 1 от НК съдът приведе в изпълнение присъдите по наказателни дела с влезли в сила присъда на Александър Валентинов (от СГС с три години лишаване от свобода), на Кирил Кърнолски (от СРС с две години лишаване от свобода) и на Росен Пенев (от СРС с три години лишаване от свобода). Присъдата подлежи да обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.
БЛИЦ припомня, че 37,5 години затвор поиска прокуратурата общо за седемте подсъдими за стрелбата по Илиян Варсанов. Обвинителите поискаха пет години за Димитър Вучев-Демби, също толкова за другите подсъдими Реджан Мисан, Цветан Деянов, Росен Пенев. По седем години бяха поискани за Бисер Илиев и Александър Валентинов, защото последният е криминално проявен и осъждан за други прояви. Най-малка присъда бе поискана за Кирил Кърнолски. Самият Варсанов не се яви на днешното съдебно заседание, той бе представляван от защитата си.
Пред журналисти преди заседанието Демби отрече да е ключов свидетел по предстоящото дело срещу Златко-Баретата.
По делото има данни, че Димитър Вучев е закупил автомат със сгаваем обхват преди стрелбата по Версанов. Това днес в съдебна зала изтъкна обвинителят на седемте подсъдими. Смята се, че престъплението е извършено с автомобил "Опел - Кадет", който е бил към таксиметрова фирма и е управляван от подсъдимия Кърнолски, който е известен с прякора Бакшиша. След престъплението са засечени и телефонни разговори между подсъдимите, които са прекъснали веднага, когато те са разбрали, че опита за убийство е неуспешен. /БЛИЦ