Никога не сте чували за натто? Не се притеснявайте, не сте само вие. Това ферментирало соево ястие традиционно се консумира като закуска в Япония повече от 1000 години, като има да предложи много ползи за здравето.
Ето няколко от тях: <br /> <br /> <strong>1. Много протеини </strong><br /> Една-единствена порция натто ще ви осигури 15 мг висококачествени протеини. Това го прави чудесен избор, ако спазвате вегетарианска диета, пише profit.bg. <br /> <br /> <strong>2. Богатство от витамин К </strong><br /> Витамин К е важен хранителен елемент, но естествените му източници не са много &ndash; а натто е един от най-добрите. Една от най-важните функции на витамин К е, че намалява шансовете за анормални кръвни съсиреци, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като инфаркти и инсулти. <br /> <br /> <strong>3. Това е храна-пробиотик</strong><br /> Много хора наблягат на определени храни, защото са естествен източник на пробиотици - здравите бактерии, които живеят в червата и подобряват не само храносмилането ни, но и укрепват имунната ни система. <br /> <br /> <strong>4. Намалява възпалението </strong><br /> Възпаленията са сериозен здравословен проблем. Те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Доказано е, че натто води до намаляването им и укрепва имунитета, което го прави чудесен избор за хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит. <br /> <br /> <strong>5. Можете да го ядете, дори ако сте алергични към соя</strong> <br /> Някои хора обичат соя, но смятат, че стомахът им трудно я понася. Те определено трябва да пробват натто. При него процесът на ферментация е помогнал да се минимазират трудните за храносмилане протеини. <br /> <br /> <strong>6. Здрави кости </strong><br /> Натто е богат източник на специфична форма на витамин К, наречена K2. Витамин К2 е особено важен за жените, които искат да запазят костите си здрави и силни по време и след менопаузата. <br /> <br /> <strong>7. По-здраво сърце </strong><br /> Натто може да помогне на сърцето ви по много начини. K2 е витамин, който е важен и за сърцето. Съединения в натто също така доказано помагат за намаляване на кръвното налягане и предотвратяват неправилното съсирване на кръвта. <br /> <br /> <strong>8. Има много калций и желязо </strong><br /> Калцият и желязото са може би два от най-важните минерала за вашето здраве. Калцият се грижи костите и зъбите за да здрави и силни, а желязото отговаря за хемоглобина в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове към останалата част на тялото. За вегани това е още една причина да заложат на натто - калцият и желязото е много трудно да бъдат доставени на организъм, който живее на от диета, основана изцяло на растителна основа. <br /> <strong><br /> 9. Няма глутен </strong><br /> Ако сте чувствителни или алергични към глутен, не се притеснявайте. Това соев продукт е без глутен и е едно чудесно допълнение към диетата. <br /> <strong><br /> 10. Има фибри </strong><br /> Хранителните влакнини са изключително важни за вашето здраве: те помагат за подобряване на храносмилателната система и елиминират проблеми като запек. Диетата с високо съдържание на фибри също така се свързва с по-добро здраве на сърцето и намаляване на риска от рак на дебелото черво. <br /> <strong><br /> 11. Можете да направите много ястия с натто </strong><br /> Дали ще са брускета или вегетариански бургери, има невероятно разнообразие от ястия, които можете да приготвите от тази необичайна храна. Някои от тези рецепти са традиционни, а други са адаптирани за западните вкусове.<br />