11 души са заразени с вирусен хепатит тип С по време на лечение в отделението по белодробни болести на МБАЛ-Тетевен между 14.11.2008 г. - 05.12.2008г.
 Инфекцията била разпространена "чрез кръвен механизъм" и след неспазване на правилата за работа с постоянен периферен венозен източник". Това е доказало съвместно епидемиологично проучване на Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/-Ловеч и на Националната референтна лаборатория по хепатитни вируси към НЦЗПБ.

В бъдеще 11-те ще минават периодично необходимите изследвания. За предотвратяване и недопускане разпространение на нови случаи е разпоредено стриктно спазване на въведените правила за работа и стриктен системен вътрешен контрол в тетевенската болница, съобщи днес РИОКОЗ-Ловеч.
Епидемиологичното разследване бе предприето, след като в Ловешко за периода 5-11 януари т.г. трима души, лекувани по едно и също време в отделението по белодробни болести на МБАЛ-Тетевен, бяха открити с хетатит С. От триото заболели един бе от Тетевен, а другите двама жители на селата Дерманци, и Галата. /Гергана Димитрова, БЛИЦ