На 13 и 14 март, петък и събота, 2009 година, едновременно в три български града – София, Русе и Ямбол, ще се проведе вторият, регионален етап на Националния конкурс за най-добър газов техник за наградата на Овергаз. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година.
Първата част на надпреварата – онлайн тест – бе на 20 февруари и в нея взеха участие 215 дванадесетокласници от 13 професионално-технически гимназии със специалност “Газова техника” от цялата страна.
111 от тях издържаха теста с минимален резултат от 51% верни отговори и ще участват във втория кръг на състезанието. Учениците ще бъдат разделени на 37 отбора, а журито, съставено от специалисти в газовия бранш, ще оценява както теоретическите знания, така и практическите умения на младежите. Тази година задачата е изработване на фигура от медна тръба с диаметър 15 mm по предварително зададена схема.
За финалния, национален кръг, се класират най-добре представилите се шест отбора. Те ще премерят сили през април и ще разпределят помежду си наградния фонд на Конкурса – мотоциклети и предложения за стипендиандски договори за първото място, преносими компютри за сребърните медалисти и професионално оборудване за класираните на трето място. По традиция на всички финалисти се предлага стаж в Овергаз.
Домакини на Втория кръг на в петък и събота 2009 ще бъдат:
За регион София: Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд”, София;
За регион Русе: Професионална гимназия по промишлени технологии “Атанас Буров”, Русе;
За регион Ямбол: Професионална техническа гимназия „Иван Райнов”, Ямбол. /БЛИЦ