13-14 годишни момичета сами са качвали свои снимки по бельо в сайт за запознаства и са давали адрес за връзка с тях - e-mail и skype. В техните профили като приятели е имало мъже на възраст от 25 до 40 години. Това съобщи пред Нова телевизия Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления" в Главна дирекция борба с организираната престъпност (ГДБОП).
Според Колев в момента 25% от българите имат интернет достъп. Децата представляват значителн дял от този процент и много от тях попадат на сайтове с вредно съдържаниие. Такива деца са потенциални жертви на сексуални посегателство или трафик на хора.
Няма как интернет доставчиците да извършват мониторниг на сърдържанието, каза шефът "Компютърни престъпления". Спроед него виртуалното блудство е едно от най-популярните в момнета. Всичко започва от най-невинен разговор по някакъв интернет комуникатор. После се стига до видеоконферента връзка, откъдето децата по-късно могат да въвлечени в сексуални действа. След това тези записи се използват за изнудване. Според Явор Колев така децата биват принудени да излязат на улицата. Точно такъв случай е бил на вниманието на службата напоследък и само благодарение на навременната намеса е момичето е било спасено.
В Европейския парламент предстои да се гласува бюджет от 55 милиона евро за борба с интернет престъпленията срещу деца, каза в предаването Илиана Йотова, заместник-ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя допълни, че 50% от тези средства ще бъдат дадени за рекламна кампания са информиране на обществеността с проблема. /БЛИЦ