14 857 са повикванията към спешния телефон 112 от област Видин от началото на годината. Това съобщи на пресконференция в града главният директор на „Национална система 112” Стоян Граматиков. Той уточни, че най-висок е процентът на спешните повиквания от община Видин, тъй като това е най-гъсто населения район в областта.
Директорът на Районният център 112 в Монтана Сашка Ранделова уточни, че във Видинска област преобладават обажданията касаещи “Спешна медицинска помощ”. Телефонът е действащ на територията на областта от 28 август 2008 г. Той е денонощен и безплатен.
Главният директор препоръча на жителите от пограничните райони да настройват мобилните си апарати на ръчен режим за избор на мобилна мрежа, за да може обажданията им да попадат при български оператор. Стоян Граматиков напомни, че телефон 112 е изграден във връзка със задължението на страната ни по смисъла на договора за присъединяване към Европейския съюз. Изграждането на системата 112 в България е постигнато за девет месеца. Услугата към телефон 112 има 100 % национално покритие и възможност за локализация на повикващите, с което са изпълнени всички европейски изисквания. Граматиков каза, че е получено официално писмо от Европейската комисия, с което българското правителство е информирано за прекратяване на процедурата за налагане на санкции, тъй като системата вече е изградена и функционира на територията на цялата страна. /БЛИЦ